6331 sayılı İş Kanunu’na göre işveren; iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca; İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca “Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla risk değerlendirmesi gerçekleştirilirken ve yenilenirken gerekli görülen hallerde fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlike kaynaklarının varlığını ortam ve kişisel maruziyet ölçüm, test ve analiziyle tespit etmelidir.“ denmektedir.

İlgili yönetmeliğe göre iş yeri sahipleri bu ölçümleri yeterlilik belgesine sahip laboratuvarlara yaptırmakla yükümlüdür.

Laboratuvarımız Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akredite olmuş, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki belgesini almıştır.

İŞ HİJYENİ

  • Gürültü Ölçümleri;

Gürültü Ortam Ölçümleri TS ISO 1996-2 “Akustik-Çevre Gürültüsünün Tarifi, Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi – Bölüm 2 Çevre Gürültü Seviyelerinin Tayini” standardına uygun olarak gerçekleştirilir. 

Sabit nokta ölçümleri, gerekiyorsa çalışanların işyerinde maruziyetlerinin değerlendirilmesi için kullanılabilir. İşin sürekli yapılmadığı çalışma ortamlarında, maruziyetin en yüksek olabileceği nokta ölçüm noktası olarak alınır. Ortam ölçüm, test ve analizlerinin sonuçları, kişisel maruziyet seviyesini göstermez ve bunların sonuçları, kişisel maruziyet sınır değerleri kıyaslanmaz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının mevcut mevzuatında, ortam gürültü ölçüm sonuçlarının kıyaslanacağı bir sınır değer bulunmamaktadır.
Urban Çevre Laboratuvarı ortam gürültü ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Gürültü Maruziyeti (Kişisel) Ölçümleri

Gürültü maruziyeti ölçümleri 28.07.2013 tarihli ve 28721 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yapılmıştır. İlgili maddeler aşağıda belirtilmiştir. Bu yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle işitme ile ilgili risklerden korunmaları için asgari gereklilikleri belirlemektir. Bu yönetmelik, 30.06.2012 tarih ve 6331 sayılı (Rev: 23.04.2015) İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde uygulanır.
Urban Çevre Laboratuvarı gürültü maruziyet ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Termal Konfor Ölçümleri
Tesiste sıcaklık, nem ve hava akım hızı ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bu ölçümler, özellikle çalışanların etkilenebileceği ve hassas işlerin yapıldığı yerlerde gerçekleştirilmiştir. Buna göre işletmenin değişik yerlerinde sıcaklık °C birimine, nem % birimine ve hava akım hızı m/sn birimine göre ölçülmüştür. İşyeri ortamında belirlenen noktalarda yapılan ölçümler, normal çalışma koşullarında gerçekleştirilmiştir. 28710 sayı ile 17.07.2013 tarihinde yürürlüğe giren İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri yerine getirmektedir. Ölçümler TS EN ISO 7243 Termal Çevrenin Ergonomisi – WBGT (Islak Ampul Küresel Sıcaklık) Endeksi (ISO 7243: 2017) Kullanılarak Isı Stresinin Değerlendirilmesi ve TS EN ISO 7730 Orta Dereceli Termal Ortamlar – PMV ve PPD İndislerinin Tayini Termal Rahatlık İçin Şartların Belirlenmesi standartlarına uygun olarak gerçekleştirilir.Sıcaklık – Nem – Hava Akım Hızı Ölçümlerinin Yönetmelik Açısından Değerlendirilmesi Tesiste yapılan sıcaklık – nem – hava akım hızı ölçümleri neticesinde PMV değerinin ikinin üzerinde olmaması nedeniyle TS EN ISO 7243 Termal Çevrenin Ergonomisi – WBGT (Islak Ampul Küresel
Sıcaklık) Endeksi (ISO 7243: 2017) Kullanılarak Isı Stresinin. 
Urban Çevre Laboratuvarı termal konfor ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Aydınlatma Ölçümleri

İşyerlerinin aydınlatmasında TS EN 12464-1 “Işık ve Işıklandırma – İş Mahallerinin Aydınlatılması – Bölüm 1: Kapalı Alandaki İş Mahalleri”, TS EN 12464-2 “Işık ve Aydınlatma Çalışma Yerlerinin Aydınlatılması Bölüm 2 Açık Çalışma Alanları”, COHSR 928-1-IPG-039 “Measurement of Lighting Levels in the Work Place – Canada Occupational Health and Safety Regulations” standartları esas alınır. Aydınlatma açısından uygun çalışma ortamı sağlanırken mümkün olduğu ölçüde gün ışığından faydalanılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda aydınlatma kriterlerine uygun bir yapay aydınlatma sistemi kurulmalıdır.1 İşyerlerinde aydınlatmada yapılan iyileştirmelerden sonra verimliliğin arttığına dair birçok çalışma bulunmaktadır. Bu artış, işin görsel açıdan daha hızlı yapılması şeklinde olan direkt etki ve göz yorgunluğunun azaltılması şeklinde olan dolaylı etkiden kaynaklanmaktadır.

  • Ortam Toz Ölçümleri

Toz ölçümleri ortaya çıkabilecek olan risklerin İş sağlığı ve güvenliği açısından önlenmesi amacıyla yapılan İSG Ortam Ölçümlerinin bir metodudur. İş yerlerndeki tozların çalışanlara olan etkisini görmek ve azaltmak amacıyla bu İSG ortam ölçümleri yapılmaktadır. 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve toz yönetmeliği ile çalışanların sağlığını tehdit eden partiküllerin tespit edilmesi ve değerlendirilmesi zorunlu yapılması gerekmektedir.

Ortam Toz ölçümleri, MDHS 14/3 “General Methods For Sampling And Gravimetric Analysis Of Respirable And Inhalable Dust” standardına uygun olarak gerçekleştirilir.

Urban Çevre Laboratuvarı ortam toz ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Toz Maruziyeti Ölçümleri
Kişisel Toz Maruziyeti 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tozla Mücadele Yönetmeliği Ek-1 Toz Mesleki Maruziyet Sınır Değerleri Tablosu’na göre değerlendirilir Ölçüm Prensibi: Kişisel Toz MDHS 14/3 “General Methods For Sampling And Gravimetric Analysis Of Respirable And Inhalable Dust” standardına uygun olarak gerçekleştirilmiştir.Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi Tesiste yapılan Toz Maruziyeti Ölçümleri sonucu Tozla Mücadele Yönetmeliği gereğince tüm ölçüm noktalarında sınır değer sağlanmaktadır.
Urban Çevre Laboratuvarı toz maruziyet ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Ortam Uçucu Organik Bileşikleri (VOC) Ölçümleri
Çoğunlukla renksiz kokusuz çeşitli sıvı gazlardan oluşan Uçucu organik bileşikler (VOC) alçak atmosferde ozon tabakasını oluşturmak için kirleticiler ile tepkimeye girerek çok tehlikeli sonuçlara sebebiyet gösterebilmektedir.Bu sebeplerden VOC’ler dolayı doğaya ve insanlara tehlikeli olabilirlerİç ortamda VOC ölçümlerinde TS ISO 16200-1 “İşyeri Hava Kalitesi – Uçucu Organik Bileşiklerden Numune Alma ve Çözücü Desorpsiyonu/Gaz Kromotografisiyle Analiz – Bölüm 1: Pompa ile Numune Alma Yöntemi” standardı esas alınır.
Urban Çevre Laboratuvarı Kişisel Uçucu Organik Bileşikler (VOC) yapmaya ölçümlerini ve analizi için İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Kişisel Uçucu Organik Bileşikleri (VOC) Ölçümleri
Çoğunlukla renksiz kokusuz çeşitli sıvı gazlardan oluşan Uçucu organik bileşikler (VOC) alçak atmosferde ozon tabakasını oluşturmak için kirleticiler ile tepkimeye girerek çok tehlikeli sonuçlara sebebiyet gösterebilmektedir. Bu sebeplerden VOC’ler dolayı doğaya ve insanlara tehlikeli olabilirler.VOC Ölçümleri Kimyasal maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik hakkında yönetmelik kapsamında belirtilen maruziyet sınır değerlerine uygun ortamın olup olmadığını anlamak için yapılan hava kalitesi ölçümüdür. Havada bulunan organik solvent ya da kimyasal buharların mg/m3 yada ppm şeklinde ölçülmesidir.Ortamdaki VOC seviyesi düşük olsa bile çalışanların uzun çalışma periyotlarında bu havaya maruz kalması solunum yollarıyla ilgili sağlık sorunları riskini artırabilir. Yapılan araştırmalarda VOC’lere sürekli olarak maruz kalmanın astım veya kimyasallara karşı hassas olan kişilerde daha kötü sonuçlar yarattığı tespit edilmiştir.Kişisel VOC ölçümlerinde TS ISO 16200-1 “İşyeri Hava Kalitesi – Uçucu Organik Bileşiklerden Numune Alma ve Çözücü Desorpsiyonu/Gaz Kromotografisiyle Analiz – Bölüm 1: Pompa İle Numune Alma Yöntemi” standardı esas alınır.
Urban Çevre Laboratuvarı Kişisel Uçucu Organik Bileşikler (VOC) yapmaya ölçümlerini ve analizi için İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Anlık Gaz Ölçümleri (Karbondioksit, Propan, Sülfürdioksit, Nitrojenoksit, Amonyak, Formaldehit, Hidrojen Klorür, Nitrik Asit, Sülfürik Asit, Asetik Asit, Aseton, Metil Alkol, Etil Asetat, Etilen, Etil Merkaptan, Hidrojen Sülfür, Hidrojen, Ozon, Formik Asit, Hidrojen Peroksit, Hekzan)
İş hijyen ölçümleri içerisinde bulunan anlık gaz ölçümleri kimyasal maddelerin çalışanlara etkileri ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Çıkacak sonuçlara göre gerekli tedbirlerin alınmasında kritik öneme haizdir. Bu yapılacak kontrollerde iş yerinin içerisinde bulunan ve kullanılan kimyasalların MSDS’leri belirlenerek doğru ölçümler yapılması gerekmektedir.  İç ortamda Gaz ölçümlerinde ASTM D4490-96 “Standard Practice For Measuring the Concentration of Toxic Gases or Vapors Using Dedector Tubes” standardı esas alınır.
Urban Çevre Laboratuvarı anlık gaz ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Karbon Monoksit (CO) Ölçümleri (Ortam, Kişisel)

İş hijyen ölçümleri içerisinde bulunan anlık gaz ölçümleri kimyasal maddelerin çalışanlara etkileri ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Çıkacak sonuçlara göre gerekli tedbirlerin alınmasında kritik öneme haizdir. Bu yapılacak kontrollerde iş yerinin içerisinde bulunan ve kullanılan kimyasalların MSDS’leri belirlenerek doğru ölçümler yapılması gerekmektedir. 

Urban Çevre Laboratuvarı karbon monoksit ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Oksijen (O2) Ölçümleri (Ortam, Kişisel)

İş hijyen ölçümleri içerisinde bulunan anlık gaz ölçümleri kimyasal maddelerin çalışanlara etkileri ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Çıkacak sonuçlara göre gerekli tedbirlerin alınmasında kritik öneme haizdir. Bu yapılacak kontrollerde iş yerinin içerisinde bulunan ve kullanılan kimyasalların MSDS’leri belirlenerek doğru ölçümler yapılması gerekmektedir. 

Urban Çevre Laboratuvarı oksijen ölçümleri yapmaya yetkin ve akredite firmadır.

  • Hidrojen Sülfür (H2S) Ölçümleri (Ortam, Kişisel)

İş hijyen ölçümleri içerisinde bulunan anlık gaz ölçümleri kimyasal maddelerin çalışanlara etkileri ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Çıkacak sonuçlara göre gerekli tedbirlerin alınmasında kritik öneme haizdir. Bu yapılacak kontrollerde iş yerinin içerisinde bulunan ve kullanılan kimyasalların MSDS’leri belirlenerek doğru ölçümler yapılması gerekmektedir. 

Urban Çevre Laboratuvarı hidrojen sülfür ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Metan (CH4) Ölçümleri (Ortam, Kişisel)

İş hijyen ölçümleri içerisinde bulunan anlık gaz ölçümleri kimyasal maddelerin çalışanlara etkileri ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Çıkacak sonuçlara göre gerekli tedbirlerin alınmasında kritik öneme haizdir. Bu yapılacak kontrollerde iş yerinin içerisinde bulunan ve kullanılan kimyasalların MSDS’leri belirlenerek doğru ölçümler yapılması gerekmektedir. 

Urban Çevre Laboratuvarı metan ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • El-Kol Titreşim Maruziyeti Ölçümleri

Titreşimli aletlerden, titreşimli makinelerden, titreşimli iş parçalarından veya titreşimli çalışma ortamlarından; kullanıcının ellerine, kollarına veya bütün vücuduna yoğun bir titreşim iletilebilir. Bu gibi durumlar darbeli el aletleri veya öğütücüler gibi aletleri tutarak kullandığında el ve kol üzerinden ya da çalışma ortamında direkt olarak ortam zemininden iletim yolu ile meydana gelir. Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik gereğince ölçüm noktasında sınır değerler sağlanmaktadır

Urban Çevre Laboratuvarı el kol titreşim maruziyet ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Tüm Vücut Titreşim Maruziyeti Ölçümleri

Titreşimli aletlerden, titreşimli makinelerden, titreşimli iş parçalarından veya titreşimli çalışma ortamlarından; kullanıcının ellerine, kollarına veya bütün vücuduna yoğun bir titreşim iletilebilir. Bu gibi durumlar darbeli el aletleri veya öğütücüler gibi aletleri tutarak kullandığında el ve kol üzerinden ya da çalışma ortamında direkt olarak ortam zemininden iletim yolu ile meydana gelir. Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik gereğince ölçüm noktasında sınır değerler sağlanmaktadır

Urban Çevre Laboratuvarı tüm vücut titreşim maruziyet ölçümleri yapmaya İSGÜM tarafından yetkili ve TÜRKAK tarafından akredite firmadır.

  • Ağır Metal Ölçümleri

İSG ölçüm parametrelerinden olan ağır metal ölçümleri çalışanların ne kadar ağır metale maruz kaldığını belirleyen ölçüm parametrelerindendir. Endüstride yaygın kullanılan ağır metallerin düşük derişimlerde bile ağır sonuçlar oluşturmasından dolayı insanlara ve çevreye etkileri çok fazla gözükmektedir. Ağır metallerin kullanılmasından kaçınılması mümkün gözükmediğinden dolayı gerekli tespitlerin yapılması ve önlenmesi için kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Ağır metallerin sebep olduğu bazı hastalıklar;

Alüminyum; sinir sistemi bozuklukları, akciğer kanseri,astım

Arsenik; bağırsak ve akciğer terhibatları

Kurşun; işitme bozukluğu, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere

Çinko; deri ve akciğer hastalıkları 

Civa; kromozomları tahrip edip sakat doğumlara neden olmaktadır ,nörolojik bozukluklara, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine,.merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere.

  • Elektromanyetik Alan Ölçümleri

Çalışma alanlarındaki cihazlardan meydana gelen elektriksel ve manyetik alan etkisini belirlemek amacıyla yapılan ölçümlere elektromanyetik alan ölçümü denir. Çalışma alanlarında maruz kalınan elektromanyetik radyasyon seviyesinin kontrol altına alınması işverenlerin zorunluluğundadır. Bu zorunluluktan kaynaklı olarak gerekli ölçümlerin yapılması gerekmektedir.

Urban Çevre Laboratuvarı elektromanyetik alanların ölçümleri yapabilen kuruluştur.