EMİSYON - İMİSYON

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ne tabi tesislerin Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre iki yılda bir ölçüm yaptırma zorunluluğu vardır.

Ölçümleri gerçekleştirecek laboratuvarlarda yetki belgesi şartı aranmakta olup laboratuvarımız Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akredite olmuş, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetki belgesini almıştır.

 

Bacada Yanma Gazı Ölçümleri

Yanma Gazları Kükürtdioksit (SO2), Karbonmonoksit (CO), Karbondioksit (CO2), Oksijen (O2), Azot monoksit (NO), Azotdioksit (NO2) ve Azot Oksit ( NOx)’lerden oluşmaktadır.

Baca gazı ölçümü: Sanayi ve konut tipi merkezi sistem kalorifer, kazan, fırın gibi sistemlerin içerisinde yanma verimini düşürecek ve kirliliğe neden olabilecek, biriken gazların atıldığı bacalarda yapılan, ölçüm ve analiz işlemidir. Zararlı gazlar, dumanlar ve çevreyi kirleten maddeler, baca aracılığıyla atmosfere atılır.  Baca gazı ölçümleri ile kazanların yanma verimliliğini ölçerek yanmanın kaliteli olup olmadığı ve yakıtın iyi oranda tüketilip tüketilmediğini öğrenebilirsiniz.

Yanma gazları ölçümlerinin 3 temel sebebi vardır,

Yanma verimi Kontrolü; Kazan verimliliğini arttırmak, Yakıt tasarrufu, Emisyonları azaltmak

Emisyon Kontrolü; Emisyon limitleri içinde kalmak, Mevzuata uymak

Proses Kontrolü; Proseste kaliteyi arttırmak, Proseste kazanları ayarlamak

Yanma Gazları Ölçümü ve Analizinde Kullanılan Ölçüm Standartları aşağıdaki gibidir;

TS ISO 7935 Kükürtdioksit (SO2) Tayini Ölçüm: Elektrokimyasal Hücre Metodu Nokta kaynak emisyonları Kükürt dioksidin kütle derişiminin tayini Otomatik ölçme metotlarının performans karakteristikleri

TS ISO 12039 – Karbonmonoksit (CO) ve Karbondioksit (CO2) Tayini Ölçüm: İnfrared Absorbsiyon Yöntemi Oksijen (O2) Tayini Ölçüm: Elektrokimyasal Hücre Metodu – Sabit kaynak emisyonları – Karbon monoksit karbon dioksit ve oksijen tayini – Otomatik ölçme sistemlerinin performans özellikleri ve kalibrasyonu .

EPA CTM 022 Azot monoksit (NO), Azotdioksit (NO2) ve Azot Oksit ( NOx) Emisyonlarının Tayini Elektrokimyasal Hücre Metodu

Baca ölçümü sonucunda aşağıdaki değerlere bakılır;

%0 – 25 hacim aralığında O2 Yanma Gazı Emisyon Ölçümü,

0- 10.000 ppm aralığında CO Yanma Gazı Emisyon Ölçümü,

CO2 Yanma Gazı Emisyon Ölçümü,

%0 – 120 arasında Yanma Verimliliğinin Tespiti,

-40 ile +1200 °C Aralığında Baca Gazı Sıcaklık Ölçümleri,

Gaz ve Tozların Kütlesel Debi Tayini,

Hız-Debi Ölçümü,

Çiğleşme Noktasının Belirlenmesi,

Yakma Tesisleri, Gaz ve Toz Arıtma Sistemleri Verimlilik ve Performans Ölçümleri